V". Virtasen Eurovaaliblogi

Suomi - Euroopan viimeisin sivistyskieli

Jouduin puolustamaan suomenkieltä eduskunnassa "ruotsalaistamista" ja muutakin EU-politikointia vastaan. Suomihan on kielenä vaaravyöhykkeessä siksikin, että ruotsi on toinen - virallinen kielemme! On mahdollista poistaa suomenkieli "turhana" tältäkin pohjalta EU-kielten joukosta - ja laillisesti.

Se mitä harvoin EU:ssa huomataan on englannin ja suomen ylivoimaisuus sivistyskielinä. Toki suomalaiset itsekään eivät ole tätä oikein tajunneet. Nimittäin molemmat on "päivitetty myöhään"!
Englanti uusittiin 1500 -1800 lukujen välillä radikaalisti sisällyttämällä siihen valtavasti latinalais- ja kreikkalaispohjaisia sanoja. Samalla kielioppi muokattiin "joustavaksi". Siksi juuri englanti on mahdollinen moninaisuutensakin ja peruseurooppalaisuutensa (kreikka ja latina) tähden maailman "yleiskielenä".

Sitä ei tajuta, että suomenkieli uudistettiin vanhalta pohjaltaan nerokkaasti 1800-luvun puolenvälin jälkeen moderniksi sivistyskieleksi lähes samaltapohjalta kuin englanti - kaikki mahdolliset uudetkin käsitteet siihen sisällytettyinä niin saksasta, ranskasta kuin englannistakin. Valtavan sivistyksellisen luovan prosessin kautta omaksuttiin myös ns. sivistysanasto latinoineen ja kreikkoineen. Suomesta tuli omalaatuisuutensa tähden maailman nuorin sivystyskieli - ja harvinaisen joustava.

Luonteensa ja erikieliryhmyytensä ansiosta vielä lisäksi toisesta kulmasta maailmaa ja elämänilmiöitä tarkasteleva.

Jokainen suomenkielessä pidemmälle päässyt ulkomaalainen tajuaa tämän, mutta itse olemme asian suhteen "tyhmistyneet". Suomi maanakin on ollut jo kauan kulttuurillisesti harvinaisenkin eurooppalainen. Nyt jos koska olisi aika alkaa lunastaa suomenkielen kautta tulevaa "ylivoimaa" indoeurooppalaiseen hahmottamiseen nähden.

Sivistyskielenä juuri suomi on luovemman ja innovatiivisemman ajattelun, maailman hahmottamisen ja elämänkatsomuksen rakenteellisestikin joustavin kieli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Timo Elonen (nimimerkki)

Kyllä Suomen kieli on erinomainen kieli. Indoeurooppalaisiin kieliin verrattuna siinä on esimerkiksi uusien sanojen muodostamiseen erinomaiset mahdollisuudet. Se on kielenä lähes yhtä hyvä kuin kaukainen sukulaiskielemme turkki.

Mutta sinussa ei kielitieteilijäainesta ole. Suomen kielen säilymisen hyväksi olisi luotava mahdollisimman paljon yhteyksiä toisilla kielillä englantia lukuunottamatta. Yhteydenpito suomalaisten ja ruotsalaisten välillä täytyisi tapahtua suomeksi tai ruotsiksi, ei englanniksi. Kaksikielisyys on kielten kuolemien perussyy. Arvostetumpi jää. Suomessa ruosinkieliset osaavat hyvin suomea ja sen seurauksena ruotsi suomesta häviää pian. Sitä häviämistä voimme viivyttää.
Ruotsissakin ollaan Suomea pidemmällä kaksikielisyydessä johtuen ruotsin- ja englanninkielten samankaltaisuudesta ja siitä, että ruotsalaisten on helpompi oppia myös saksaa, hollantia, ranskaa ja italiaakin kuin suomalaisten eikä niihinkään kieliin panosteta juuri mitään. Ja siinä ne kielet ovatkin, joita ruotsalaiset osaavat. Venäjä, arabia, kiina, pastu jne hoidetaankin silti hyvin maahanmuuttajien toimesta.
Ruotsinkielikin säilyy sitä kauemmin mitä enemmän siellä käytetään muita kieliä kuin englantia. Ennenkaikkea tietysti ruotsin kielen käyttö pidentää sen ikää. Niin tekisi suomen kielikin. Mitä kauemmin meillä on naapuri jossa puhutaan ruotsia, jota myös meillä laajasti osataan, sitä kauemmin säilyvät niin suomi kuin ruotsikin.

Sinä senkin suomen kielen syöjä!

MarkkuM (nimimerkki)

"Yhteydenpito suomalaisten ja ruotsalaisten välillä täytyisi tapahtua suomeksi tai ruotsiksi, ei englanniksi."

Oletan etteivät ruotsalaiset riennä opiskelemaan suomea, eivätkä suomalaiset tunnetusti ruotsia osaa, niin kommunikointi on varmaankin aika hankalaa ilman englantia vai miten olit ajatellut järjestää yhteydenpidon muihin maihin kuin englanninkielisiin?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa suuntautuneilla työmatkoilla olen käyttänyt yksinomaan englantia ja tulin loistavasti toimeen.

Pohjoismaalaiset puhuvat itseasissa tosi hyvin englantia.

Sitä suomalaisetkin haluavat opiskella, siitä kertoo englannin kielen asema ylivoimaisena ykkösenä A-kielenä.

Kyllä kansa tietää millä kielellä pärjätään kaikkialla. Ja se kieli ei ole ruotsi.

M.Heikka (nimimerkki)
Tomreal (nimimerkki)

Itseänihän kyllästyttää nykymaailmassa englannin ylivoima. Syy siihen on se että se on virallisena kielenä joka paikassa. Englanti on kielimaailman syöpä, jolle pitäisi keksiä ylikansallinen korvike jota jokainen voisi puhua tasa-arvoisesti, niin muut kielet eivät vaipuisi unholaan. Esperanto tms. kävisi loistavasti, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyisi (miksei vaikkapa latina ;)

MarkkuM (nimimerkki)

Tuskinpa suomalaiset pystyvät määrittelemään muille kansoille millä kielellä kannattaa kommunikoida, vaikka kuinka kylästyttäisi. Taitaa olla kyse lähinnä luonnon valintaan verrattavasta ilmiöstä jossa yksi kieli muodostuu ylikansalliseksi, lingua francaksi. Latina oli aikoinaan vastaavassa asemassa ja nyt siinä on englanti vaikka itkua vääntäisi, tulevaisuudesta taas ei kukaan tiedä. Toisaalta minä en pysty näkemään mitään negatiivista siinä että yhdellä opitulla kielellä pärjää kaikilla mantereilla ja useimmissa maissa, pystytkö sinä?

Vepsän priha (Triple-ADHD) (nimimerkki)

Eläköön vepsän kieli!!!

Vepsien maa – Soudjärven ranta.
Nyky-karjalan kielen ehkä on kanta,
männikköharjujen hiekoissa näissä,
jokien suissa ja niemen päissä,
missä mittelöikatajansukuinen kansa
vuosisataista elämänkamppailuansa.

On venäjä läheinen, enhän voi kieltää,
mutta vepsääni rakkaimpaa ei ole kieltä,
koska siitä on minulle avautuva
pienen syntymäseutuni pysyvä kuva.

Timo Elonen (nimimerkki)

Nämä persut eivät sitten vaan tahdo ymmärtää lukemaansa. Kuinkahan on V. Virtasen laita. Lyhyesti ja selvästi: Virtanen on pihalla kuin lumiukko väittäessään, että hän puolustaa suomen kieltä ahdistamalla ruotsin kieltä. Ruotsin takia suomen kieli ei häviä, mutta mahdollisesti englannin (lue amerikan) takia. Jos Virtanen olisi elänyt150-1500 vuotta sitten hän olisi ollut oikeassa tuolla sanonnalla, mutta maailma muuttuu, Virtaseni.

Timo Elonen (nimimerkki)

Marko Lilja (3), Onhan englanti ylivoimainen ykkönen A-kielenä, pakko-kielenä. Sillä minunkin tyttäreni joutui vieraiden kielten opiskelun aloittamaan, vaikka olisi halunnut mieluummin minkä muun kielen tahansa. Ei edes kysytty, koska muita mahdollisuuksia ei olisi ollut. Se siitäkin tilastosta.

Minä olen Ruotsissa ollessani puhunut ruotsia ja tullut toimeen huomattavasti paremmin kuin englannilla.

konsta (nimimerkki)

bravo veltto..eläköön suomen kieli murteineen-mutta myös sivistysanoineen,olet oikeilla jäljillä!!

Käyttäjän perttivelttovirtanen kuva
pertti olavi virtanen

Kiitos taas tajuajille, toki asiaa on uskomattoman vaikea nähdä ja tajuta - sisältäpäin. Muut suomalaisugrilaiset kielet tulee toki säilyttää - niiden puolesta on taisteltava - mutta suomi on kielenä ainutlaatuinen jo kansanrunoutemme laajuuden pohjalta suhteessa muihin sivistyskieliin. Itse koko ikäni ihmismieltä psykologinakin juuri kielen kautta hahmottaneena olen tajunnut sen mitä pidemmälle suomea oppineet ulkolaiset ovat tajunneet - ainutkertaisen mahdollisuuden ilmaista vaikeimpiakin käsitteitä erilaisesta ja erilaisista näkökulmista.

Se, että joku ja jotkut vähättelevät tätä asiaa johtuu vain siitä, etteivät he ole perehtyneet muihin kieliin syvällisemmin. Kiistaton tosiasia on, että asukaslukuunsa nähden ainutlaatisen pieni kansakunta nousi sivistyksen huipulle "hyödyntämällä oman kielensä mielen" suhteessa indoeurooppalaiseen kielilogiikkaan vain reilut sata vuotta sitten. Tämän tajusivat ja kokivat harvinaislaatuiseksi ihmeeksi kielemme uudistajat, jotka kymmeniävuosia lumoutuneena omasta kekselijäisyydestään loivat suomesta huippusivistyskielen. On sääli, että prosessi on lähes keskeytynyt kun olemme viimeiset kymmenet vuodet alkaneet sopeutua "suomesta jälkeen jääneisiin" kieliin lähinnä heille perinteisen viihteen tai kökkö laki-, politiikka- ja tiedekielen kautta.

Toki ansiokasta uutta tiedekieltä on luotu paljonkin lähinnä "englantilaiselta pohjalta" ( siis sen kreikka, latina ja muun indoeuro-perustan ansiosta), jonka uusia oivalluksia suomalaiset ovat valitettavasti alkaneet jättää "kääntämättä" ja samalla tässä luovuudesta luovuttamisessa jätäneet viemättä asiat vielä pidemmälle omalla kielellä, jolla se olisi mahdollista - lähinnä poliittisista syistä?!

Asia on vaikea, mutta olen aivan varma, että olemme suomalais-eurooppalaisen itsetuntomme kannalta lähellä kynnystä, jonka ylitettyämme näemme paikkamme maailmallisen "viisauden kentässä" juuri kieleemme suhteessa olevan mielemme kautta!

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Sanoppas Veltto muuta. Vuosikausia ruotsalaisten, englantilaisten, saksalaisten ja hollantilaisten kanssa maailmalla pyöriessä, yritin monesti epätoivoisesti keksiä vastinetta sanalle "meininki". Sisu sanahan on jo legenda ja sitäkään ei voi kääntää sanan varsinaisessa tarkoituksessa. Hevaileminen on myös Suomenkielen kukkasia=)
Just heving around, there´s maining going on..... kuulostaa kyllä hyvältä finglikseltä.
Oli miten oli, niin kyllä oli aina mukava tavata maanmiehiään maailmalla ja jauhaa paskaa.

MarkkuM (nimimerkki)

Timo Elonen 8: Ruotsin takia suomen kieli ei häviä, mutta mahdollisesti englannin (lue amerikan) takia.

En minäkään usko että ruotsin kieli uhkaa suomen kieltä millään tavalla, mutta suomalaisille ja Suomelle se on nykykäytännön mukaan järjetön rasite. Ruotsin kielelle englanti on huomattavasti suurempi uhka, mutta aika näyttää mitä tulee tapahtumaan pienille kielille yleensäkään.

Pakollinen nimi (nimimerkki)

Ruotsi säilyy Suomessa vain pakolla, rahalla ja uhkauksilla. Tuo mitätön pohjoissaksalainen murre ei nykyisin ansaitsisi näin paljon palstatilaa keskusteluissa ellei suomalaiset hakisi niin ahkerasti hyvitystä menneistä vuosisadoista.
"Luonteensa ja erikieliryhmyytensä ansiosta vielä lisäksi toisesta kulmasta maailmaa ja elämänilmiöitä tarkasteleva." Heh.

Suomen kieli nerokkaan rakenteensa ja monipuolisuutensa vuoksi elää vahvana siitäkin huolimatta että sitä on pyritty tuhoamaan ja tukahduttamaan kahdessakin maassa. Suomi on sivistyskielimpi kuin ruotsi ikinä. Aivan ihq.

Ose (nimimerkki)

On aivan naurettavaa, että esim eduskunnan kyselytunnilla ruotsalaisen kansanpuolueen edustajat mongertavat ruotsia, kun kuitenkin vastaus tulee suomenkielellä, hah, hah, haa. Joten kaikki ymmärtävät suomen kielellä esitetyt kysymykset. Turhaa aikaa vaan menee mongertaa puolellatoista kielellä.

Käyttäjän pks4470 kuva
Pentti Sittnikow

Helevatun Virtanen.

Sulta kyllä saa tosi positiivisiä kommentteja, joiden kyllä luulisi uppoavan
juuri Suomalaiselle aivolohkolle. Sä et ole suuresti "oksennellut" rajojemme ulkopuolelle, joka sekin osoittaa Isänmaallisuuttasi, kiitos siitä!

Olen muuten mielenkiinnolla seurannut noita eniten kommentoituja kirjoituksia ja tullut sellaiseen tulokseen, että aiheissa tulee olla (brobagandan sävelet)sellaisia "ärsykkeitä", joilla ei ole mitään tekoa Brysseliinlähdön kanssa .

Sullahan on selkeä tavoite/// Suomenkielisyys säilytettävä Eu-sta huolimatta, ja hyvä näin. PIDÄ ISOMPAA ÄÄNTÄ TÄSTÄ JUURI NYT, en ole neuvossa, mutta
tässähän on potkua äänestäjille!

Terv. PS= Pentti Sittnikow
Hyvää vappua Suomalaiset ja maassamme jo olevat suomenkieliset!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Minä olen Ruotsissa ollessani puhunut ruotsia ja tullut toimeen huomattavasti paremmin kuin englannilla. "

No mikä ihme tuo nyt on. Suomessakin pärjää suomella paremmin kuin englannilla. En kun mennään pohjoismaiden ulkopuolelle.

Pärjäätkö sitten ruotsilla tai suomella. Et pärjää, koska molemmat ovat globaalisti miniatyyrikieliä, vaikka ruotsalaiset kuvittelevat olevansa kielellisti suurvalta. Puuttuvat suomalaisten kieltenopetukseen, vaikka asian ei pitäisi kuulua heille millään tavoin. Suomalaisten pitäisi saada opiskella hyödyllisesi havaitsemiaan kieliä ja ruotsi ei ole siinä ryhmässä.

Suomalaisille tärkein vieras kieli on englanti ja sen suomalaiset ovat hyvin tajunneet.

Tätä tosiasiaa et pysty mitenkään kumoamaan.

jami (nimimerkki)

On ironista,että ruotsin on perustuslain mukaan virallinen kieli koko Suomessa,mutta suomen kieli vain osassa suomea.

Suomen pitää tukea ruotsia vielä erikseen eri tavoin Ruotsin ruotsin kielelle antaman tuen lisäksi.

Ruotsissa on lainsäädännöllä määritylty enemmistökieli valtiota ja kansaa koossapitäväksi kieleksi. Suomessa vastaava lainsäädäntö puuttuu. Ruotsin kielestä on tullut kansakuntaa hajoittava kieli Suomessa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Korjattu: On ironista,että ruotsi on perustuslain mukaan virallinen kieli koko Suomessa, mutta suomen kieli vain osassa Suomea.

TurunPoika (nimimerkki)

jami 19: Onko perustuslaissakaan missään kohtaa määritelty tätä ruotsin virallisuutta? Maininta kansalliskielestä ei liene riittävä ja antaa ruotsin kielelle vain kansalliskielen aseman. Onko kansalliskieli taas sitten määritelty miten?

Ruotsin tapaan Suomeen selkeä määritelmä lakiin, mikä on maan PÄÄKIELI, virallinen kieli siis. Kansalliskieli voidaan panna samaan kategoriaan kansallispukujen, -linnun, -kukan jne kanssa.

P. Sittnikow (nimimerkki)

Vellu Suomalainen palovaroitin Brysselissä!

P. Sittnikow (nimimerkki)

Vellu vastustaa vieraantumista, puhukaamme siis Suomea!

tv. Pentti Sittnikow

Vepsän priha (Triple-ADHD) (nimimerkki)

Tervhen elät!

Minai oma vepsän jured. Minä pagižen vepsän kelel, suomen kelel, vodin kielel i venäkelel. Nügüd' minä kirjutan vepsän kelel. Minä olen pigai kut vepsläine kelentedomez'.
Minä kävutan nügüd' Wikipedijad vepsän kelel da kirjutan-ik sigä vepsäks. Minä lujas armastan vepsän kel't. Minä olen völ nor' mez'. Sinä-ki void el’geta midä minä kirjutan täs vepsän kelel. Ka, minä opendaškanzin vepsän kel’t vaiše tantoi. Nügüd' minä tahtoin lujas käta vepsänkelespäi suomeks Nügüd' minä opendaškandan mugažo vodin da estin kelid, tedoidaškandan mugažo venäkelen grammatikad da sanoiden etimologiad. Minai om AD/HD. Minä kundlen mordvalašt da komilašt muzikad..Nügüd' minä lugen mugažo vepsänkelišt Ut Zavetad da lapsiden Biblijad. Minä olen lujas ozakaz, miše minä voin lugeda da kirjutada vepsän kelel. Vepsän kirjkel’ om völ lujas nor’!!! Minä lujas tahtoižin kirjutada uden vepsä-suomalaižen vajehnikan. :)

Kaiked hüväd teile! :)

Tomreal (nimimerkki)

6. MarkkuM

Oliks tää mulle? Ihan sama, vastaan kuitenkin.

Ei ole mitään vikaa että yhdellä kielellä pärjää joka puolella, ärsyttää vaan se että lingua franca ei ole ylikansallinen kieli. Olisi hienompaa saada kieli jota jokainen voisi puhua tasa-arvoisesti, ilman että toinen saa etua siitä että se kieli on äidinkieli.

TurunPoika (nimimerkki)

"Olisi hienompaa saada kieli jota jokainen voisi puhua tasa-arvoisesti, ilman että toinen saa etua siitä että se kieli on äidinkieli."

Esperanto. Ei ole saanut kuitenkaan nostetta. Onko sattuma että englanti on jo tullut maailmankieleksi. Harmi että sitä äidinkielenään puhuvat saavat 'jotain etua'. Niinhän saa ruotsalainenkin siellä pohjoisissa maissa, Pohjoismaissa.

paavo lohvansuu (nimimerkki)

Suomalainen,joka ei ymmärrä ruotsia,on aina muukalainen omassa
kotimaassaan.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

En mä vaan tässä muutakuin tsemppiä Sulle. Ollaa ennenkin oltu mahd, naamakkain. En oo varma. Jutilan Unton ja Junkkarisen kaa kerran viihteiltiin stadin lepsuissa juotto paikoissa.

Kaunaa ei jääny mistään, kivaa oli,. EU vaalien tilanteista kansa kun ei palijon tietoo saa. En oikein jaksa uskoa, että Timppa heivas Jussin omaa egoaan suojellakseen. Mutta kun muutakaan tietoo ei ole, veikkaan PS:n kannatuksen tippuvan parlamenttivaaleissa takasin omalle (alle 2%) tasolleen.

Toimituksen poiminnat